VOUCHER
Voucher Anthony 150 lei - numai online
Voucher Anthony 150 lei - numai online
Catalog
magazinele de pompe funerebre vor oferi servicii funerare imbunatatite dupa  aprobarea hotararii de guvern in domeniul pompelor funebre

De ce magazinele de pompe funerebre vor
oferi servicii funerare imbunatatite dupa
aprobarea noilor reglementari?


Viata este un drum plin de provocari si de incertitudini. Nu cunoastem ce urmeaza sa intalnim in expeditia noastra si, cel mai trist, nu stim cand ajungem la destinatie.
Trecerea in nefiinta a persoanei apropiate ne provoaca sentimente puternice de durere, neputinta,nemultumire si uneori regret pentru ca nu i-am acordat atentia si timpul nostru pe perioada vietii.
Organizarea ceremoniei funerare este forma prin care aducem respectul nostru persoanei decedate. Pentru ca ceremonia sa fie realizata cu demnitate este necesar sa cunoastem si sa respectam ceea ce prevede legea si traditiile crestine.
In primul rand, este esential sa cunoastem procedurile medicale la care poate fi supus corpul neinsufletit, pentru a alege ceea ce consideram potrivit.
Legislatia din Romania defineste, in articolul 18 al Hotararii de Guvern, termenii: tanatopraxie si imbalsamare moderna astfel:

“(1) Tanatopraxia reprezinta un ansamblu de metode si tehnici care se aplica dupa moarte corpului uman prin care se realizeaza igienizarea, imbalsamarea, la nevoie restaurarea, reconstructia si ingrijiri de estetica mortuara in scopul conservarii temporare a corpului precum si pentru a reda decedatului o infatisare cat mai apropiata de cea anterior cunoscuta, astfel incat sa poata fi prezentat cu demnitate familiei si pregatit pentru funeralii;

(2) Imbalsamarea moderna se refera la tehnici prin care, dupa moarte sunt injectate in cadavru pe cale vasculara sau, pe alte cai in cazul in care sistemul vascular nu este integru, diferite substante chimice cu scopul de a opri actiunea bacteriilor si procesul de distructie natural precum si de a fixa tesuturile astfel incat sa se realizeze conservarea temporara sau definitiva a corpului.”

Exista situatii in care optarea pentru unul dintre cele doua procedee devine obligatorie, dar si situatii cand ambele sunt strict interzise. Cunoasterea circumstantelor ne va permite adoptarea deciziei rationale si corecte. In Hotararea de Guvern sunt stipulate urmatoarele:

“Art. 6 (1) Procedura de imbalsamare este obligatorie in urmatoarele cazuri:
a) cand familia alege sa expuna decedatul in locuri publice, precum case mortuare, case funerare, capele, cu capacul de la sicriu deschis; b) cand decedatul este transportat in scopul inhumarii intr-o alta localitate decat cea in care s-a produs decesul, la o distanta de minimum 30 de kilometri;
c) cand, datorita cauzei medicale a decesului survenit in afara unitatilor sanitare, se impune imbalsamarea ca masura de profilaxie si reducere a riscului biologic, conform avizului epidemiologic al directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti;

(2) Se interzice efectuarea procedurii de imbalsamare in urmatoarele situatii:
a) anterior desfasurarii cercetarii judiciare, in cazurile in care, prin lege, se dispune autopsia medico-legala de catre organul de urmarire penala sau de catre instanta de judecata;
b) in cazul bolilor infectioase cu agenti biologici inalt patogeni, conform avizului epidemiologic al directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti;
c) in afara spatiilor autorizate pentru efectuarea imbalsamarii si tanatopraxiei conform prezentelor norme.”

In al doilea rand este necesar sa tinem seama de locul unde se vor realiza aceste proceduri funerare. Daca dorim realizarea in alta incinta decat serviciile de prosectura sau medicina legala, ne sunt necesare documente suplimentare, dupa cum urmeaza:

“Art.6 (3) Procedura de imbalsamare si/sau tanatopraxie care se efectueaza in afara serviciilor de prosectura sau medicina legala se realizeaza cu avizul directiei de sanatate publica judeteana respectiv a municipiului Bucuresti, la solicitarea autopsierului/tanatopractorului, care va depune copii dupa urmatoarele documente:
a) Cererea scrisa a familiei de efectuare a imbalsamarii/tanatopraxiei catre prestatorul de servicii funerare;
b) Declaratia autopsierului/tanatopractorului cu privire la metoda si substantele chimice folosite;
c) Copie dupa certificatul constatator al decesului.”

Dupa toate aceste formalitati, alegerea cu adevarat grea la care suntem supusi este achizitionarea sicriului, astfel incat ultimul omagiu sa fie demn. Daca ne sunt cunoscute cerintele pe care le indeplinesc sicriele, avem posibilitatea de a il selecta pe cel care corespunde atat normelor de siguranta, cat si preferintelor noastre. Legislatia din Romania prevede indeplinirea normelor in vigoare prin respectarea cerintelor inscrise.

“Art. 33 (1) Pentru a preveni riscurile ce pot aparea in timpul transportului si inhumarii, sicriele vor putea fi comercializate numai insotite de certificat de conformitate emis de catre producator si vor indeplini urmatoarele conditii:
a) rezistenta la manevre mecanice;
b) sistem de inchidere etans;
c) confectioante din materiale biodegradabile, cu o grosime minima de 18 mm ;
d) sa nu fie tratate cu produse biocide si produse clasificate ca periculoase;
e) confectionate din materiale care nu contin compusi pe baza de clor, cauciuc, metale grele si aliajele acestora (plumb, mercur, cadmiu, crom, nichel, arsen, molibden si mangan);
f) este interzisa folosirea de finisaje bicromate galvanizate ale feroneriei si ale elementelor de fixare a acestora.”

Pentru realizarea unei ceremonii funerare fara repros, trebuie sa luam in considerare toti acesti factori legali ce ne pot ridica obstacole in savarsirea oranduielilor bisericesti.
Pentru mai multe detalii va invitam sa cititi sectiunile informative din siteul www.ajutordeces.ro← Precedentul articol
Urmatorul articol →